NLand Surf Park – interview met Andre van Schaik

Naast de wavepool in Snowdonia is er ook een grotere versie in Texas NLand. Andre van Schaik ging met 2 vrienden op vakantie naar Texas en kon ook meteen drie dingen afstrepen van zijn bucketlist: De Red Bull Rampage 2016, Formule 1 United States Grand Prix in Austin en de opening van Nland Surfpark in Texas. Wij waren natuurlijk benieuwd naar de ervaringen die Andre had opgedaan in Texas en stelde hem een aantal vragen.

Andre van Schaik stoked bij NLand

Waarom ben je naar de wavepool in Texas gegaan?
Het was eigenlijk best wel een verassing. Ik ging op vakantie met twee vrienden. Wij begonnen onze reis in Los Angeles naar Utah, San Francisco en terug naar Los Angeles. Ik had het idee om naar de Formule 1 in Austin te gaan en ik kwam er, twee dagen voordat we zouden gaan vliegen, achter dat NLand  eindelijk open zou gaan. Ik heb toen op internet meteen tickets gereserveerd.

Dus je bent eigenlijk de eerste Nederlander die in de Nland wavepool in Texas heeft gesurfd?
Ik weet niet of ik de eerste Nederlander ben, maar wel een van de eerste. Ik was zo stoked toen ik de eerste golf pakte!

Heb je al eerder in wavepools gesurfd?
Mijn eerste ervaring was in Orlando in Typhoon lagoon in Disneyland. Dat was super, maarja dat was 5 seconden per golf. In Nland stond je maximaal 25 tot 30 seconden op een golf en als je de golf echt heel vroeg had 35 seconden. Je had wel mooi blauw water in Thyphoon lagoon en zowel in Thyphoon Lagoon als in NLand surfte je in je boardshort. Dat is toch wel heel lekker.

Wat is het verschil tussen Nland en Thypoon Lagoon?
De ervaring is heel anders. Het is super spannend als je hoort dat die golf gaat komen. Nog spannender dan in de zee.

35 seconden per golf

Waarom dan?
Qua spanning, want het is iets mechanisch. Het is niet iets wat je in de verte ziet aankomen, maar pas op dat moment wordt opgewekt. In de oceaan kan iets naar links iets naar rechts en zie je de golf aankomen. En nu moet je precies goed liggen en heel snel reageren. Op die plek moet het gebeuren. In de oceaan heb je meer kansen.

Wat is het verschil tussen beide wavepools?
De blauwe water kleur in Thyphoon Lagoon is echt heel mooi, het zou echt mooi zijn als dat in andere wavepools ook zo zou zijn. De manier van het opwekken van de golf is ook anders.. Als je in het water ligt voel je het mechanisme bewegen. Bij Typhoon Lagoon voel je dat niet. Daar hoor je het meer aankomend.

35 seconden per golf?
35 is echt helemaal van voor naar achter. Je kunt ook iets meer naar voren liggen waardoor je meer tijd hebt om goed te peddelen. Je kan echt wel heel wat turns maken op de golf!

En als je Nland vergelijkt met de zee? Als je in peddelt bij deze golf, is het anders dan in de zee?
De kracht verdeling, je positie ten op zichte van de golf. Je moet echt precies op de juiste positie liggen, lig je daar niet dan wordt het vrij moeilijk. Na mijn eerste golf was ik zo stoked!. Dat ik op kracht en spanning en adrenaline de golf inpeddelde en haalde was een heerlijk gevoel.

Is het niet gevaarlijk dat je tegen de kade aan kan surfen?
Je moet juist richting de kade surfen. Als je dat niet doet ben je al te laat. Je moet niet te ver voorbij het brekende gedeelte zitten anders kom je niet terug. Dat is voor de snellere goden in het surfen, die weten dit als geen ander. Die weten precies waar je moet zijn.

Dat is dus wel een beetje anders dan in zee?
Ja, in de zee heb je meer overzicht en zie je de golven aankomen.

Ben je door de wavepool beter gaan surfen in de zee?
Ja, je wordt er altijd beter door. Weet je waar het Oostenrijkse skiteam in de zomer traint? Niet in Oostenrijk maar die trainen gewoon in Nederland in SnowWorld Landgraaf. Wordt je beter? Ja zij ook en het Duitse en Nederlandse team ook. Dan ga je toch wel even achter te oren krabben.

NLand wavepool

In de zee kan je niet vaak 30 – 35 seconden op een golf staat. Dat is best wel lang.
Ja klopt, maar het is toch ook wel weer snel voorbij. Als je eenmaal staat dan ben je aan het genieten. Het kan gewoon niet lang genoeg duren. Je wil telkens nog een golf. Je kan in iedergeval 5 tot 6 bottomturns kan maken per golf. Je kan je turns dus elke keer herhalen en verbeteren.

Wat is volgens jou de toekomst van wavepools?
Nederland is een Watersportland bij uitstek natuurlijk, een wavepool of twee wavepools moet zeker lukken. Wereldwijd is dit al bezig. En dat ga je niet tegen te houden. Of je dat nou goed op slecht vind. Het gaat er zeker van komen.

Wat viel je nog meer op in NLand?
Ik ben in Wales geweest, daar wist iedereen al zonder dat het open was van de Snowdonia wavepool. Dat is een kleine community. Austin is natuurlijk veel groter, maar was weinig te zien over NLand. In Nederland zou dit zeker in het nieuws zijn en in de kranten. In Austin had ik niet het gevoel dat dit het geval was. Er kwamen wel van heinde en verre surfers, er waren veel mensen uit Houstin dat toch 2,5 uur rijden is,  Die wisten het wel te vinden. Zelfs Surfers uit California.

En de water temperatuur, ik zat gewoon in mijn boardshort. Dit kan je in Wales vergeten en in Nederland ook. Dat was heel tof. Wat ze zelf zeggen in Texas is everything is bigger. Dat klopt ook. De allergrootste wavepool op dit moment. Dat zag je ook aan de prijs! 90 dollar per uur. Ik zou het dan niet elke week doen. De  side beginners golf koste 60 dollar per uur.

Het is een ervaring om nooit te vergeten, it makes you smile!

Book your tickets