Surf Snowdonia: interview met Rick Vlek

Wij vroegen ons af hoe het in Engeland gaat nu Surf Snowdonia weer geopend is. Hoe is het nou om in een wavepool te surfen en in de buurt van een wavepool te wonen/werken? Wat voor effect heeft het surfen in een wavepool op het surfen in de zee? Rick Vlek werkt en surft bij Surf Snowdonia. Pepijn Tigges nam het onderstaande interview met hem af.

Hoe is het om een wavepool te surfen?
Surfen in een Wavegarden is een tikje anders dan surfen in de zee. Het mechanische aspect kan in het begin behoorlijk ‘mindblowing’ zijn. Het is het beste om de pier, de vorm van de lagoon en de mensen op de kant uit je hoofd te zetten en je gewoon te focussen op wat de golf doet. Natuurlijk gebruik je herkenningspunten om te weten waar je moet peddelen en je takeoff moet doen, maar zodra je op de golf staat is het net zoals in de zee, alleen maar jij en de golf. Ik merk dat ik mij in de Wavegarden meer van mijn lichaam bewust ben en meer tijd heb om over manoeuvres en bewegingen na te denken. Een beetje vergelijkbaar met het skateboarden van een miniramp. Een Wavegarden golf is iets sneller dan een normale alledaagse pointbreak dus je leert snel te reageren op verschillende secties. Ook is een Wavegarden niet erg vergevingsgezind, als je een kleine fout maakt in je manoeuvres of slechte gewoonten hebt in je techniek dan lig je er gelijk af. Eigenlijk is dit alleen maar positief want je word direct gedwongen je techniek aan te passen. Doordat je telkens weer de zelfde golf kunt surfen is het repetitie level in een Wavegarden velen malen hoger dan in de zee, dit zorgt ervoor dat je progressie veel sneller is. Het surfen van de beginnerssectie is pure fun doordat je telkens een losse golf naar je toe gezonden krijgt is het erg makkelijk om je te positioneren en je voor te bereiden op een golf.

Ben je door het surfen in een wavepool beter gaan surfen in de zee?
Veel mensen komen de Wavagarden surfen voor een dagje plezier met garantie op goede golven, hiervoor is een Wavegarden perfect, de golven zijn goed en consistent op het moment dat jij dat wil. Voor mij is de Wavegarden een trainingsfaciliteit waar ik kan werken aan mijn techniek. Ik merk dat ik doormiddel van directe video-coaching en specifiek trainen van bepaalde manoeuvres in de Wavegarden veel beter maar vooral ook technischer ben gaan surfen in de zee. Ik geniet het meest van surfen als ik mijzelf uit kan dagen en iedere sessie iets kan leren. Hiervoor is de Wavegarden perfect.

Rick Vlek Surf Snowdonia

Rick Vlek: “Je gaat veel technischer surfen”

Is er volgens jou toekomst voor wavepools?
Dit is het begin van een nieuw tijdperk. Ik ben van mening dat over een paar jaar Wavegardens net zo populair en in grote getallen aanwezig zullen zijn op de wereld als Indoor skipistes. En waarom ook niet, de techniek is er en het werkt. Surfen is tot nu toe organisatorisch vrijwel onmogelijk geweest voor de Olympische spelen. De arena van ons surfers is op veel plekken ter wereld nou eenmaal te onvoorspelbaar. Neem als voorbeeld het Redbull Unleashed evenement dat Surf Snowdonia in 2015 hoste. Een super mooi evenement waar je als toeschouwer door op de pier te staan letterlijk drie meter verwijderd was van de wereld klasse actie. Wel zou een wedstrijd in een wavepool er qua jurering anders uit komen te zien, punten voor golfselectie zouden bijvoorbeeld vervallen.

 

Jij hebt ervaring als surfcoach in de zee. Hoe is het om les te geven in een wavepool?
Wat de mensen die in de zee gecoacht worden soms hindert, zijn de constant veranderende condities. Dit maakt het vooral in Nederland en de rest van Europa vaak moeilijk om goede directe highperformance coaching te bieden. In de zee moet je terwijl je net een goede tip hebt gekregen over je techniek soms erg lang wachten om die tip toe te kunnen passen. Het mooie van Surf Snowdonia’s Advanced coaching is dat we hier met directe video coaching werken. Dit wil zeggen dat je de golf die je net gesurft hebt gelijk terug kunt zien en hier ook opbouwende kritiek en tips over krijgt. Het mooiste van alles is dat je het gelijk nog eens kunt proberen op precies de zelfde golf. Wel blijft het belangrijk dat als je dingen in de Wavegarden leert je die ervaring meeneemt naar de zee, zodat je ze toe kunt passen in verschillende condities.

Je werkt bij Surf Snowdonia, hoe is het daar? Hoe ziet je gemiddelde dag eruit?
Ik woon boven op een berg op vier kilometer afstand van Surf Snowdonia. Het is prachtig mountainbiken hier dus ik fiets iedere ochtend naar het werk. We krijgen iedere ochtend twee uur surf. Daar kun je veel turns en manoeuvres in kwijt dus het fietsen is een goede warming-up voor mijn benen. Gedurende de dag doe ik een aantal lessen en tegen de avond fiets ik weer terug de berg op, wat soms een hele klim kan zijn na een lange dag surfen en coachen. In de weekenden ga ik vaak op pad om de locale surf te scoren. Noord Wales heeft een aantal prachtige beach en reefbreaks die eigenlijk nooit crowded zijn.

Voor meer informatie over Surf Snowdonia:
www.surfsnowdonia.co.uk

 

Book your tickets